Nieuws

Verpakkingsreus Nebig eerste die tekent voor De Veken IV

kevinzevenhuis on 2 februari 2023
Verpakkingsbedrijf Nebig in Opmeer heeft een kavel van 14.000 vierkante meter industriegrond aangekocht op bedrijventerrein De Veken IV bij de A.C. de Graafweg.

Opmeer Directeur Lucien Scheers van Nebig heeft zijn personeel hierover afgelopen week officieel ingelicht. Nebig heeft serieuze uitbreidingsplannen en is het eerste bedrijf dat zich officieel aanmeldt voor het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein aan de provinciale weg N241.

Nebig streek twintig jaar geleden neer op het huidige bedrijventerrein van De Veken en is klaar voor de grote sprong voorwaarts, vertelt directeur Scheers. „We hebben dringend behoefte aan meer ruimte voor kantoor, productie en opslag. Op de nieuwe stek kunnen we ook flink de hoogte in met de nieuwe voorraad. Vanzelfsprekend zijn we ook toe aan modernisering van zowel de productiecapaciteit als bijvoorbeeld ontvangstruimte. Dan denk ik dus ook aan verbeterde parkeerruimte. Waar we nu zitten, wordt het gewoon te krap. Op een nieuw terrein kun je klanten beter ontvangen met moderne faciliteiten, zoals bijvoorbeeld laadpalen voor elektrische auto’s om maar eens wat te noemen.”

Nebig is gespecialiseerd in de productie van (bulk)verpakkingen waaronder balen voor de export van rijst naar Aziatische landen, of dichter bij huis; cacao of koffiebonen. Het bedrijf levert verpakkingen op maat voor allerlei sectoren, variërend van de voedselindustrie tot de agrarische sector en aanverwante branches.

Op de fiets

Een van de belangrijkste redenen voor De Veken IV te kiezen, is voor Scheers zijn personeel.

„Dat komt voor het overgrote deel uit deze regio. Werknemers komen bij voorkeur op de fiets naar het werk of anders zonder in de file te hoeven staan. Om maar te zwijgen van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Personeel is je allerbelangrijkste kapitaal. Ook voor onze mensen betekent verhuizing structurele verbetering van de werkplek.”

Behalve Nebig zijn er nog twee andere bedrijven die een kavel hebben gekocht op De Veken IV. Die willen om bedrijfstechnische motieven nog niet uit de anonimiteit treden, vertelt Peter van Asselt die als tussenpersoon optreedt. „Wat ik wel kan zeggen, is dat de vaart er nu echt in begint te komen en dat verbaast me eigenlijk niet, want nieuwe industriegrond is schaars in deze regio. De eerste fase van De Veken IV is nog niet bouwrijp en nu al is er bijna driekwart van verkocht. Dat betekent ook dat we snel moeten doorpakken in de volgende fase en dat maakt het bestemmingsplan ook mogelijk.”

Voorbehoud

Wethouder Herman ter Veen van Opmeer wijst erop dat de getekende akkoorden onder voorbehoud zijn vanwege het bezwaar dat recreatiepark De Perelaer heeft aangetekend. Hierover moet de Raad van State dit voorjaar nog uitspraak doen.

Ter Veen heeft er echter alle vertrouwen in dat De Veken IV gewoon door kan gaan. „Anders zouden we dit niet in gang hebben gezet.” De argumenten van De Perelaer dat het toekomstige bedrijventerrein te dichtbij zou zijn en het woongenot beïnvloedt, houden volgens Ter Veen geen stand. „Goed beschouwd, ligt het recreatiepark op dit moment nog dichter bij het oude bedrijventerrein De Veken als de nieuwe situatie straks eruit komt te zien. Want er is een hele brede groene buffer ingetekend met veel water ertussen.”

Woordvoerder Oscar van De Perelaer trekt die conclusie ernstig in twijfel: „Je moet niet proberen recht te praten wat krom is. Zo breed is die buffer juist helemaal niet. Het is allemachtig krap en dit beïnvloedt ons woongenot direct.”

Hoewel hij nog steeds hoopt, dat het ’hele plan van tafel gaat’, sluit Oscar een eventueel compromis evenmin uit. „Dan moet je wel denken aan een strook van pakweg vijftig meter breed van een soort bos met een brede vaart erbij. We zullen eerst maar eens afwachten hoe de rechterlijke uitspraak uitvalt.”

Tekst en foto’s © NHD 02-02-2023 Coen van de Luytgaarden

Verpakkingsreus Nebig eerste die tekent voor De Veken IV
Verpakkingsreus Nebig eerste die tekent voor De Veken IV